Kurs adresowany jest do specjalistów żywienia, dietetyków w hotelach, gospodarstwach agroturystycznych, ośrodkach wypoczynkowych, ośrodkach odnowy biologicznej.

Celem kursu jest zapoznanie z aktualnymi informacjami bazującymi na Evidence-Based Medicine w zakresie nowoczesnej dietetyki; poszerzenie kompetencji osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków oraz planów dietetycznych dla gości hotelowych w ramach specjalizacji „Zdrowe życie”.

Wydajemy zaświadczenia o ukończeniu kursu na podstawie  § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. 2017, poz. 1632).

Wykładowcy: specjalista w zakresie żywienia i dietetyki.

Liczba godzin: 50
Czas trwania kursu: 6 dni

Zajęcia odbywają się w grupach 10-15 osobowych, w formie bezpośredniej.


Program kursu

  1. Zasady racjonalnego żywienia, żywność funkcjonalna, normy żywienia.
  2. Metody oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania.
  3. Bilans energetyczny, wartość energetyczna produktów.
  4. Obliczanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze.
  5. Współczynnik aktywności fizycznej PAL w sparametryzowanej ocenie codziennej aktywności fizycznej.
  6. Klasyfikacja i charakterystyka diet: podstawowa, bogatoresztkowa, łatwostrawna, łatwostrawna z ograniczeniem, ubogoenergetyczna, bogatobiałkowa, niskobiałkowa, niskowęglowodanowa.
  7. Diety alternatywne – zalety i wady: śródziemnomorski model żywienia, dieta DASH, dieta LCD i VLCD, dieta Dukana, dieta Kwaśniewskiego, dieta Atkinsa, dieta Kopenhaska, dieta Montignaca, dieta South Beach, dieta ketogeniczna i MCT, dieta Paleo, diety wegetariańskie, dieta karniwora.
  8. Mechanizmy fizjologiczne stosowania głodówek/postów (w tym model Intermittent fasting, IF).
  9. Planowanie diety. Zasady planowania jadłospisów dla różnych grup ludności.
  10. Żywienie kobiet w ciąży i karmiących. Żywienie dzieci. Żywienie osób starszych.
  11. Piramida żywienia, modelowy talerz żywienia.
  12. Dietetyka sportowa. Substancje ergogeniczne w sporcie.
  13. Znaczenie suplementacji w zbilansowanym żywieniu. Klasyfikacja suplementów diety ze względu na przeznaczenie. Przedawkowanie suplementów a wpływ na zdrowie. Zasady optymalnej (skutecznej i bezpiecznej) dla zdrowia suplementacji.
  14. Zasady weryfikacji jakości suplementów.

Cena: 3500 PLN