Kurs adresowany jest do specjalistów żywienia, dietetyków w hotelach, gospodarstwach agroturystycznych, ośrodkach wypoczynkowych, ośrodkach odnowy biologicznej.
Celem kursu jest zapoznanie z aktualnymi informacjami bazującymi na Evidence-Based Medicine w zakresie nowoczesnej dietetyki; poszerzenie kompetencji osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków oraz planów dietetycznych dla gości hotelowych w ramach specjalizacji „Zdrowe życie”.
Wydajemy zaświadczenia o ukończeniu kursu na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. 2017, poz. 1632).
Wykładowcy: specjalista w zakresie żywienia i dietetyki.
Liczba godzin: 50
Czas trwania kursu: 6 dni
Zajęcia odbywają się w grupach 10-15 osobowych, w formie bezpośredniej.
Program kursu
- Zasady racjonalnego żywienia, żywność funkcjonalna, normy żywienia.
- Metody oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania.
- Bilans energetyczny, wartość energetyczna produktów.
- Obliczanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze.
- Współczynnik aktywności fizycznej PAL w sparametryzowanej ocenie codziennej aktywności fizycznej.
- Klasyfikacja i charakterystyka diet: podstawowa, bogatoresztkowa, łatwostrawna, łatwostrawna z ograniczeniem, ubogoenergetyczna, bogatobiałkowa, niskobiałkowa, niskowęglowodanowa.
- Diety alternatywne – zalety i wady: śródziemnomorski model żywienia, dieta DASH, dieta LCD i VLCD, dieta Dukana, dieta Kwaśniewskiego, dieta Atkinsa, dieta Kopenhaska, dieta Montignaca, dieta South Beach, dieta ketogeniczna i MCT, dieta Paleo, diety wegetariańskie, dieta karniwora.
- Mechanizmy fizjologiczne stosowania głodówek/postów (w tym model Intermittent fasting, IF).
- Planowanie diety. Zasady planowania jadłospisów dla różnych grup ludności.
- Żywienie kobiet w ciąży i karmiących. Żywienie dzieci. Żywienie osób starszych.
- Piramida żywienia, modelowy talerz żywienia.
- Dietetyka sportowa. Substancje ergogeniczne w sporcie.
- Znaczenie suplementacji w zbilansowanym żywieniu. Klasyfikacja suplementów diety ze względu na przeznaczenie. Przedawkowanie suplementów a wpływ na zdrowie. Zasady optymalnej (skutecznej i bezpiecznej) dla zdrowia suplementacji.
- Zasady weryfikacji jakości suplementów.
Cena: 3500 PLN